Až Vám zčerná obrazovka, přejděte na Linux!

Proč používat Linux

pondělí 15. června 2009

Linux na Nokii 5110

Můj neoblíbenější seriál současnosti a možná fšech dob je Comeback, kterému podle naprosto úžasně zahraného hlavního hrdiny Martinem Dejdarem říkáme Ozzák. V posledním dílu, ve kterém velkou roli sehrálo blogování, vtrhl do bytu šílenec, který utekl z protialkoholní léčebny v Bohnicích. Přišel Ozzákovi přednést oslavnou zdravici, že vydržel tři dny nepít. Ivušce pogratulovat k 186tisícům přístupů na blog denně se slovy:
Oni si mysleli, že když nám zabaví počítače, že se nikam nedostaneme. Ale my jsme na ně vyzráli. Sestře jsme šlohli padesát jedna desítku, rozchodili na ní Linux a z ní se dostali na Internet!

Potom si Ivušku a Tomáše (alias Vačici a Bembelína) vyfotil se slovy:
Jsem génius, vyfotil jsem Vás padesát jedna desítkou!

Pokud to opravdu dokázal, pak to byl největší kybermág všech dob.

Každopádně co z toho plyne? Linux se dostává už i do komerčních seriálů!!!

Fleška made in Vietnam

Nevím, zda jde o skutečnost nebo perfektně provedený kanadský žertík, ale o toto se prostě musím podělit.
Něčí kamarád si u Vietnamců za 400Kč koupil gigovou flešku. Ač je to přeqapivé, tak nefungovala ;-) I zavolal kamarád svého kamaráda, ten flešku rozebral a to, co uvnitř našel, vyfotil. Nádhera, co?

úterý 9. června 2009

Divočina s ORA-01034: ORACLE not available a ORA-27101: shared memory realm does not exist

Několik dní řeším problémy s instalací Oracle 11.1 na OpenSuSE 11.0. Z mně naprosto nepochopitelného důvodu jsem permanentně dostával ORA-27101: shared memory realm does not exist a ORA-01034: ORACLE not available při pokusech o použití sqlplus či dalších nástrojů včetně nahození databáze. Všude se dočtete, že řešení je prosté - nemáte správně ORACLE_HOME a ORACLE_SID. Jenomže vše nasvědčovalo tomu, že to správně mám. SID "TAPIK" jsem měl správně, cestu /u01/app/oracle/product/11.1/db_1 taky.
Původně jsem si myslel, že je zakopaný pes v tom, že jsem měl na stroji ještě spuštěný Oracle 10 XE. Shodil jsem ho - nic. Odinstaloval jsem ho - nic. Různě jsem laboroval s cestama, až jsem si nainstaloval orarun.rpm a ten mi napsal hlášku, že nemůže najít /oc4j/j2ee/OC4J_DBConsole_tapik.buchtovi.cz_tapik. Ale SID jsem měl nastavené na TAPIK! A světe div se, nastavení SID na "tapik" zabralo!
Z toho plyne poučení: NIKDY NEPOUŽÍVEJTE VELKÁ PÍSMENA V ORACLE_SID!!!
Ušetříte si spoustu nervů a bezesných nocí.