Až Vám zčerná obrazovka, přejděte na Linux!

Proč používat Linux

středa 13. července 2011

Rychlejší než světlo

Tak jsem se dnes, 13.7.2011, díval na ČT 2 na pořad Hranice času. A jen tak mimochodem se zmínili o tom, že se vědcům podařilo prolomit bariéru rychlosti světla a to dokonce 4,7 krát. Ano, existuje Čerenkovovo záření, které vzniká tak, že gama-záření prochází průhlednou látkou, ve které se světlo pohybuje pomaleji než ve vakuu. Tady ale o tento případ nejde.
Jedná se o poměrně složitou teorii, kterou jednoduše shrnuje název Kvantové Tunelování. Klasická fyzika vychází z teorie kauzality. Představte si to jako domino. Dominové kostky máte v řade jednu za druhou. Když cvrnknete do první, postupně, jedna po druhé, rychlostí, kterou lze spočítat, začnou padat. Kvantové tunelování by mělo umožnit kauzalitu porušit. Představte si to tak, že necvrnknete jenom do jedné kostky, ale do všech. Rychlost šíření pádu tedy odpovídá rychlostí vaší ruky. Je tedy možné, že při správném způsobu cvrnknutí se poslední dominová kostka pohne ještě dříve, než by první narazila do druhé.
Profesor Günther Nimtz a jeho skupina z Univerzity v Cologne publikovali zprávu, v níž popisují přenos mikrovlnného signálu o frekvenci 8,7GHz na vzdálenost 11,4 centimetru rychlostí 4,7-krát vyšší než je rychlost světla. Tímto signálem byla Mozartova 40. symfonie.

Víc viz třeba tady nebo česky zde