Až Vám zčerná obrazovka, přejděte na Linux!

Proč používat Linux

úterý 24. června 2008

Jak jsem si zastávkoval

Tak jsem se dnes připojil ke generální stávce proti reformám. Můj šéf mne zrovna vezl autem z jednání z Brna do Uherského Hradiště. Když jsme o půl druhé přijeli, zašel jsem si na oběd. Do práce jsem se vrátil až po druhé hodině :-)

Ale teď vážně. To, že Českou Republiku čeká bolestné období změn, je jasné. To, že nemůžete rozdat víc, než co máte, je také jasné. A že na dluh věčně rozdávat nelze, je také jasné. Má to ale jeden podstatný háček. Změny nelze dělat a) nesmyslně a b) "na silu".

Pár příkladů:
a) proč se platí 30Kč Cikrtného za každou položku na receptu? Každý si pak nechá předepsat rovnou tři balení, co kdyby, a máme větší spotřebu léků než dřív. Úplně by stačilo 10Kč za každé balení. Ušetřilo by se víc.
b) chtít po miminu krmenému mateřským mlékem 60Kč za pobyt v nemocnici, který se měl přece promítnout do zlepšené stravy...
c) udělat ze zdravotnických zařízení akciovky znamená, že takové zařízení zde bude jakožto podnikatelský subjekt s primárním cílem generovat zisk. Viz můj předchozí příspěvek o zdravotnictví.
d) řízená léčba je pitomost a už to v USA prokázali. Tak proč se to tak líbí Julínkovi?
e) minimálně 40% profesí nelze v 65 letech vykonávat. Kde budou ti brzodůchodci dělat? Jenom nám lidem z IT je to jedno, životnost programátora je prý pět let, takže nás rozdíl mezi 60 a 65 lety vůbec trápit nemusí.
f) že životní úroveň při reformách klesne, je přece jasné. Jen nechápu, že nikdo nemá sílu to říct otevřeně.
g) také nechápu, proč se celá reforma točí pouze kolem totální privatizace a zdražení všeho možného (popřípadě zavedení plateb navíc či snížení dotací). Těch světlých výjimek jako proplácení části nadstandardu do výše úhrad za standardní péči je po čertech málo. Snížení plateb pro nás (LOL), vysokopříjmovou skupinu, mne sice hřeje, ale ten rozdíl je v mém případě tak malý, že nestojí ani za řeč. Jó gdybych kasíroval melouny...

Bohužel nevidím světlo na konci tunelu. Mha předemnou, mha za mnou.

PS: Ono dost o reformě vypovídá i jedno prohlášení pana ministra Nečase. Na serveru Novinky.cz jsem našel:
Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) není možné možné, že by stávkovalo skutečně 900 tisíc lidí. Odhadl počet stávkujících na na polovinu uváděného počtu, tedy asi na 300 tisíc, uvedl pro ČT.

Tomu se říká matematika, co?

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nemocnice jako podnikatelský subjekt s primárním cílem generovat zisk, jo, to je přesný. Zhruba před rokem jsem na tohle téma rozjel seriál "Naivní víra v trh a konkurenci" (viz. url) a ta diskuze pod tím, jeden by nevěřil. Je to normální náboženství :).

Oto 'tapik' Buchta řekl(a)...

Jojo. Svět se dělí na dva tábory. Jedni VĚŘÍ, že soukromé vlastnictví, snaha o generování zisku a soutěž na základě nabídky a poptávky, kdy hlavním lákadlem bývá cena, je všelék. Ti druzí VĚŘÍ, že tomu tak není. Argumenty opačné strany jsou zlehčovány s tím, že výjimka potvrzuje pravidlo.

Anonymní řekl(a)...

Hehe, no, to je pravda. Víra a nevíra.