Až Vám zčerná obrazovka, přejděte na Linux!

Proč používat Linux

pátek 13. dubna 2012

Tiskařský Šott aneb co všechno je korupce

Musím se přiznat, že teprve až dnes jsem pochopil, co všechno může být korupce. Zdůvodnění soudce Šotta, proč napařil Bártovi podmínku místo osvobozujícího rozsudku, je zarážející. Právně je totiž (asi) naprosto správné. Ano, on jim něco nabídl. Oni něco dostali. Měli z toho užitek. On si je, ať to chtěl nebo nechtěl, zavázal. Vše bez smlouvy, jenom tak, per huba. A to na trestnosti nic nemění ani to, že si i soudce dokázal představit, proč to asi udělal, a že to i lidsky chápe a že i já si dokážu představit, že bych totéž (tedy to, co popsal soudce, tedy nabídku půjčky ostatním, když si přišli stěžovat, že dostanou míň peněz a já se válel v miliónech) bez zlých úmyslů udělal také.
Můžeme se na to ale dívat i z jiného úhlu. Jestliže to, že Bárta nabídl půjčku spolustraníkům, je korupce, pak jako korupci lze označit téměř vše. Když přijdete na úřad a usmějete se na úřednici, může vás v Americe osočit ze sexuálního harašení a u nás z pokusu o uplácení. A proč? No protože tím, že se na ni usmíváte, očekáváte od státního zaměstnance protislužbu, tedy že se ona úřednice na vás taky usměje a nebude nepříjemná, když jste špatně vyplnili dotazník a třeba přimhouří oko a nenechá vás to vyplňovat celé, jenom vám zabělí špatně vyplněnou kolonku.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Podstatné je přece to, zda ona protislužba je něco, co má dotyčný spravovat. Úsměv dává úřednice ze svého, ne z veřejného. Veřejný činitel dostává nějakou věc do správy, není jejím vlastníkem a nemůže tu věc spravovat tak, aby z toho měl osobní prospěch, ale aby z toho měli prospěch všichni.

Když se ta aféra s úplatky/půjčkami objevila, nechápal jsem, co se na tom řeší. Příjemce přece bude vděčný za dar i za půjčku, rozdíl je nanejvýš v míře vděčnosti. Jsem rád, že to soud potvrdil -- a to, že je rozsudek pro mnohé překvapením, svědčí jen o tom, jak zkreslené jsou představy veřejnosti o korupci.

Anonymní řekl(a)...

Mimochodem, nejde sem přispívat s přihlášením přes OpenID (konkrétně u mne MojeID) -- vždy při přesměrování zpět ze stránky poskytovatele OpenID se zobrazí zpráva, že captcha nebyla opsána správně a je nabídnuta nová.