Až Vám zčerná obrazovka, přejděte na Linux!

Proč používat Linux

pátek 23. ledna 2009

Oracle je vážně Orákulum

Ve firmě Barco jsme se rozhodli stát se partnery Oraclu, abychom mohli legálně používat a hlavně přeprodávat jejich DB s našim systémem. Tak jsem několikrát sháněl kontakt na lidi z českého Oracle, slovenského Oracle, EMEA Oraclu. Nakonec jsem našel, zavolal si tam, abych se domluvil co a jak. Ihned jsem dostal nabídku po telefonu udělat registraci. Paráda!
Ale toto bylo poslední, co pozitivního stálo za zmínku. Pak už to následovalo:
* 2008-10-02: během telefonu jsem klikal na partnerský web Oraclu, který byl neeeeeeskuuuuuteeeeeeeeččččččňňňňněeeeeeeeee pomalýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý. Odezva půl minuty byla úžasná. No ale nic, podařilo se (asi po 40 minutách!), dokonce i mé osobní ID a heslo fungovalo!
* poté jsme byli vyrozuměni, abychom zaplatili roční paušál nějakých 300doláčů, abychom mohli být oficiálně zaregistrováni a že po zaregistrování budu informován o přístupových právech. Hned druhý den peníze odešly. Po TŘECH TÝDNECH, kdy se nic nedělo, jsem se ptal, jak to vypadá s platbou. Protože nebyli schopni ji vyhledal, dne 2008-11-11 dostávám žádost o kopii platebního příkazu. Následně již byli schopni platbu najít. Paráda! Bylo mi oznámeno, že všechny podklady včetně přístupových práv atd. po spárování
* obratem jsme místo požadovaných informací a licencí dostali mailem 20ti stránkovou smlouvu o prodeji. Nechtěli jsme ještě nic prodávat, tak jsme ji zatím neřešili
* po několika týdnech (2008-11-23) jsem se znovu ozval, co že je to s těmi licencemi a přístupy. 2008-11-25: "Platba BILA identifikována, čeká se na schválení"
* 2008-11-28 dostáváme první zprávu, o kterou jsme si neřekli: "pred casem jsme Vam zasilali distribucni smlouvu QUICKSTART PLUS k podpisu. Vase aktualni smlouva uz bohuzel vyprsela, ale nova smlouva k nam zatim nedorazila. Mohu Vas pozdat o informaci, zda bude v nejblizsi dobe poslana?" Tak jsme si řekli AHA!, jsme asi ježci a smlouvu jsme podepsali a poslali kurýrem.
* do vánoc jsem neměl na zjišťování stavu nějak čas. Po novém roce (2009-01-06) jsem se k tomu vrátil. Odpověď? 2009-01-09: 'Dyk přece máte přístup ke všemu, co potřebujete!' Jako potvrzení jsem dostal výpis o stavu našeho partnerství. V něm byl náš mocmísntý OPN, nechal jsem si k němu poslat heslo, přihlásil se na stránky a požádal o doručení CDček jediného, co bylo na výběr - Linux a Windows Java developer.
* Bylo mi divné, že nemáme právo stáhnout i věci navíc. Při podrobném zkoumání onoho výpisu jsem zjistil, že žádnou smlouvu schválenou nemáme! Toto jsem už nevydržel a volal jsem na číslo, kde jsem se registroval. Bílá linka mne přesměrovala někam na zajímavou ústřednu, kde ihned po představení se jsem byl ubezpečen, že tam ani neví, jakým jazykem mluvím, a že mám použít angličtinu. Tak jsem se již oním jazykem zeptal, kdo mi může říct, proč je v našem partnerském profilu uvedeno, že nemáme nic podepsáno. Slečna mi sdělila, že takové informace ona nepodává a že musím kontaktovat lokální zastoupení. Ano, právě na linku lokálního zastoupení jsem volal!
* Toto už bylo na mne moc silné kafe. Poslal jsem maila, ať mi tedy vysvětlí, proč to tam máme tak, jak to máme. Odpověď obsahovala jednoduché sdělení: smlouva nebyla dosud schválena. Tak toto už nevydržel šéf firmy a sehnal si mobil přímo na lokálního zástupce a vynadal mu. Ten se mu po chvílí pátrání omluvil, že se celý schvalovací proces zakousl někde na Indickém poloostrově. Ach jo.

To ale není konec. To nejlepší teprve přijde.
CDčka přišla téměř okamžitě po onom "indickém" telefonátu. 22CD pro Linux a 16CD pro Wokna! Beru CD pro Linux, strkám ho do mašiny, kde mi běží 64bitové OpenSuSE 11 a spouštím install . To jsem neměl dělat. Dozvěděl jsem se, že používám nepodporovaný systém. Safra safra, říkám si, co se děje, dyk tam mám přece i 32bitové knihovny! Tak znova prověřuji, ano, jsou tam, už od předešlé instalace Oracle XE. Tak jsem začal zjišťovat příčinu. Oracle i Novell hlásí, že jsou vzájemně certifikováni, ale pro SLES10. Paráda. Tak se podívám, jestli v kódu je test na SLES, abych zjistil, jak ho ošulit. Jenže instalák je ELF (Executable Linux Format). Tak se dívám do requirements, jestli tam najdu nějakoou zmínku o uname, /etc/issue, rpm -qa či něco podobného. No a víte, co jsem zjistil? Podporované systémy jsou: RedHat ES 2.1 a 3.0 a UnitedLinux 1.0! Podívám se na krabici, na ní je "Build date 17/12/2008". To jsem nepochopil. A pak jsem se podíval na CDčko samotné. (C) 2004! Špatná nálepka? ls -s /media/cd odhaluje krutou pravdu. Datum vytvoření všech souborů na CD je 22.února 2004! Tak rozbaluju dál. Všechny CD v Linuxové krabici jsou z roku 2004 s vyjimkou jendoho, to ma dokonce (C) 2003. Tak co třeba Windows? "Build date 6/1/2009", to zní slibně. Ale kdeže. Totéž. Nacházím tam například i databázového klienta pro Windows 95. Takže jak jsem napsal pánům z Oracle:
"s obrovským nadšením jsem rozbaloval balík z Dublinu a s ještě větší frustrací jej pak odkopl do kouta :-("

Ale to ještě stále není konec. Mailuju, že se asi stal někde asi nějaký trapný žert, že mi omylem přišly pět let staré CD a že bych prosil o nové. Odpovědi přišly dvě. V první mne hlavní člověk na pobočce jemně naznačil, že si to přece můžu stáhnout z webu. Jasně že můžu. Ale jednka mi to spojení k nim pořád padá (jenom k nim, jinam jedu jako z praku) a dvak bych chtěl řádově desítky GB dat a to se mi fakt tahat nechce.
Druhá reakce od "nižšího" v hierarchii byla vstřícná. Ať prý specifikuju, co bych chtěl, že mi to pošlou. Paráda. Řekl jsem si jenom o pár věcí:
"Primárně potřebujeme hlavně "velkou" Oracle Database 11 pro 64-bitový Linux a Oracle Development Tools pro Linux x86.
Rád bych vyzkoušel i Oracle Enterprise Manager a Oracle Enterprise Performace Manager."
V odpověď jsem dostal žádost o přčesnou specifikaci dle jejich MEDIA PACKS/LICENSING - Manufacturing BoMs. Stačí prý jít na jejich stránky , vybrat si příslušný název balíku a ten mu poslat mailem, aby se neopakovala moje frustrace. Schválně tam běžte. A dostanete klasickou hlášku HostNotFound! :-D

Na moji připomínku, že ty stránky jsou od nás nedostupné, že se asi jedná o jejich intranetový portál, jsem už odpověď nedostal :-(

Tož asi tak.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Uff. To je teda síla.
Začnete používat jinou databázi? :)