Až Vám zčerná obrazovka, přejděte na Linux!

Proč používat Linux

úterý 6. května 2008

Jak Microsoft ukazoval instalaci Perlu a PHP

Jak tady píše Wouter na svém blogu, sám velký Microsoft vystavil na jeho Get The Facts dvě videa názorně ukazující, jak je jednodušší instalovat Perl a PHP na Wokna než na Linux. To prostě musíte vidět.

Qůli objektivitě shrnu srovnání dvou instalačních procesů:
  • Ubuntu: Pomocí apt-get se stáhlo z netu to, co jste chtěli, včetně balíčků nutných qůli závislosti. Instalák mod_php udělal vše, instalák mod_perl nerestartoval apache, to bylo třeba udělat ručně. Do správných adresářů nakopíroval perlový a phpkový skript. PHPko fungovalo hned napoprvé, perlový skript bylo třeba chmodnout a+x.

  • Windows: jak PHP, tak ActivePerl měl už staženo. To je celkem hustý podfuk, tady by Ubuntu vyšlo DALEKO lépe. Spustil dva instaláky, vyčarodějoval si správnou konfiguraci (oboje jako CGI). Perl musel na IIS povolit. Do správných adresářů nakopíroval perlový a phpkový skript.

Na základě těchto dvou screencastů dokázal, že na Woknech je to lepší.

Nechápu jejich srovnání. Nevím, co chtěli dokázat. Použité Ubuntu vychází daleko lépe. Abych Woutera parafrázoval, Microsoft ukázal, jak během pěti minut nainstalovat pomalou a méně použitelnou konfiguraci Perlu a PHP (oboje přes CGI, takže například PHP nebude umět HTTP session či perzistentní spojení na DB) pod IIS a oproti tomu postavil návod, jak během ČTYŘ minut zvládnout instalací rychlého a plnohodnotného Apache s Perlem a PHP (mod_perl a mod_php) na Ubuntu.
Směju se až se za břícho popadám.

Žádné komentáře: