Až Vám zčerná obrazovka, přejděte na Linux!

Proč používat Linux

čtvrtek 12. června 2008

Kultura alá Kratochvíl

Včera jsem na Z1 sledoval Interview B.T. s Petrem Kratochvílem, majitelem divadla Ta Fantastika. To, že Bára Tachecí si s ním notovala, mi přišlo sice nepatřičné, ale qůli tomu bych neblogoval.

Celou dobu mi přišlo, že pan Kratochvíl mluví celkem rozumně, že mnohé jeho argumenty jsou korektní a naprosto v pořádku. Ale na konci tomu dal takovou ťafku, až to bolelo.

* Nejdříve řekl, že 98 divadel je na Prahu moc, že by jich polovinu zavřel. No, zajímavá úvaha na majitele jednoho z nich, které je životně závislé na plném stavu svých představení. Žeby chtěl zavřít ta Fantastiku? :-D
* Prohlásil, že dotovat kulturu je bolševický přežitek, že je potřeba zrušit dotace a že se celý systém kultury v socialistické Evropě rozpadá.
* A na konec dodal, že bychom se měli soustředit na tem systém kultury, který funguje. A to je ten ve Spojených Státech! No, já nevím, jak kdo, ale já osobně si nemyslím, že USA je ten správný příklad. Kulturu vymývačů mozků bych tady vážně nechtěl. Ano, funguje v Americe i "klasická" kultura, ale je třeba si uvědomit, že zajít si do divadla, neřku-li na operu, to je tak pro snoby. Američané svoji nekulturnost schovávají za jejich patriotismus, takže jediná díla masově uznávaná pochází z novodobé historie.

Žádné komentáře: